Borilački sportovi su, kao i svi drugi sportovi, ušli u neka nova vremena. Ta “nova vremena” donose integraciju interneta, društvenih mreža, videouradaka u praktički svaki savez i klub. Moguće je opirati se i raditi isključivo “po starim principima”, međutim to može u današnje vrijeme dovesti do stagnacije kluba, odnosno mogao bi zaostajati za onima koji su te elektronske alate naučili koristiti.

Za one koji ne znaju, Google trends je javno dostupan (i besplatan) servis, gdje je moguće provjeriti koji su se pojmovi najviše pretraživali po kontinentima, državama, regijama, za bilo koji odabrani period. Moguće je tako pratiti koliko je određeni sport ili sportaš popularan u određenom periodu ili trenutku. S obzirom na prijašnja pretraživanja od strane korisnika, moguće je uz malo iskustva odrediti i kada će biti “eksplozija” traženja za taj pojam. Primjerice, “Antonio Plazibat” se najčešće pretražuje u mjesecima kada ima borbu, i raste eksponencijalno do dana iza borbe.

Usporedba pet borilačkih sportova


Izvor: Google Trends

Odredili smo prvo pet borilačkih sportova/pojmova za usporedbu: kickboxing, boks, karate, muay thai i taekwondo. Kad se usporede apsolutne brojke, ispada da je Boks najviše pretraživan od svih sportova, sa značajnim skokovima u interesu krajem 2023., te 5. i 6. mjesec 2024. godine. Čak 7 puta je Boks imao značajne skokove u pretraživanjima, u odnosu na ostale prikazane sportove. Moguće je tako reći da je Boks trenutno najpopularniji amaterski borilački sport u javnosti.

Zanimljivo je, međutim, da većinu te popularnosti generiraju profesionalni, a ne amaterski borci. U sljedećem grafu vidljivo je da “hrgović”, odnosno naš profi boksač Filip Hrgović generira te skokove, kako za svoje prezime tako i za cijeli Boks.


Izvor: Google Trends

Na drugom mjestu je Karate, a slijede ga Taekwondo, Kickboxing pa Muay Thai. Bez obzira što ovi pojmovi u odnosu na Boks imaju relativno niske rezultate, konstantno se pretražuju tijekom cijele godine s manjim oscilacijama. Međutim, svakako je još jako velik posao pred Borilačkom scenom da Borilačke sportove dovede u “mainstream“, odnosno da dobijemo širu i veću bazu fanova, obožavatelja, pratitelja, ali i vježbača i budućih boraca.

Pretraga po županijama/regijama

Dobili smo u drugom dijelu izvješća i uvid za svaki traženi pojam, posebno po županijama i regijama u Hrvatskoj.

Vidimo određene trendove i kako drukčije “dišu”, s obzirom koji sport, regija i županija su u pitanju. Idemo po redu. Boks je najviše pretraživan u Požeško-Slavonskoj Županiji (u proporciji na broj ukupnih pretraživanja), a slijede ju Brodsko-Posavska te Zagrebačka Županija. Požega, Slavonski Brod i Nova Gradiška imaju poznate dugogodišnje Boksačke klubove, Graciano, Radnički, Nova GradiškaKarate je za razliku od Boksa više pretraživan na moru, odnosno najviše u Šibensko-Kninskoj Županiji, a prate ju Međimurska na drugom, te Primorsko-Goranska i Sisačko-Moslovačka na trećem mjestu. Karate i Boks su jedini koji pokrivaju sve županije.

Taekwondo je pak najviše pretraživan u Karlovačkoj Županiji, što i ne čudi s obzirom na broj jakih Karlovačkih Taekwondo klubova. Slijede ju Ličko-Senjska i Šibensko-Kninska Županija, također s mnoštvom etabliranih klubova. Kickboxing se pokazao najpopularnijim u Sisačko-Moslovačkoj Županiji, koja između ostalog održava i županijska prvenstva u Kickboxingu. Slijede ju Karlovačka i Šibensko-Kninska Županija.

Za kraj imamo Muay Thai, koji ima zanimljivo raspoređenu strukturu. Najviše pretraživanja ostvareno je u Gradu Zagrebu, a prati ga Osječko-Baranjska i Varaždinska Županija. Razumljivo, s obzirom da je većina Muay Thai klubova stacionirana u Zagrebu, gdje imaju i Zagrebačku Muay Thai Ligu, dok je u Osijeku praktički središte Muay Thaija za istočnu Hrvatsku (HUS).