Europski Prvak Gabrijel Veočić, jedini hrvatski boksački predstavnik na Olimpijskim Igrama (OI) u Parizu, saznao je ime prvog suparnika u osmini finala poluteške kategorije do 80 kg.

Gabrijel će se u utorak 30. srpnja 2024. boriti protiv reprezentativca Jordana Husseina Iashaisha (28), bivšeg Prvaka Azije 2022. godine u poluteškoj kategoriji, iskusnog boksača koji nastupa na svojim trećim Olimpijskim Igrama.

Jordanac se borio na OI u Riju 2016. i Tokiju 2021. godine i to u superteškoj i teškoj kategoriji!

Izvor: HOO; Hrvatski Boksački Savez

Poluteška kategorija mu je već treća težinska kategorija u kojoj je izborio plasman na Olimpijske Igre! Vrlo je popularan u Jordanu, a već je bio i nositelj Jordanske zastave na svečanom otvaranju Igara u Riju 2016. godine.

Hussein Iashaish je iz velike i poznate jordanske boksačke obitelji, a nastup u Parizu izborio je i njegov mlađi brat Zeyad Iashaish (25) u kategoriji do 71 kg. Obojica boksačke braće zajedno su nastupali i na OI u Tokiju 2021. godine. I treći brat Zaid je boksački reprezentativac Jordana, a u široj obitelji čak je petnaest boksača koji nose prezime Iashaish.

Dvojica braće Hussein i Zeyad su vize za Olimpijske igre u Parizu izborili na 2. Svjetskom kvalifikacijskom turniru u Bangkoku u lipnju ove godine. Boks je u Jordanu na vrhu popularnih sportova, i pogotovo se od iskusnog Husseina Iashaisha očekuje da u trećem olimpijskom nastupu, u poluteškoj kategoriji koja mu najviše odgovara, osvoji prvu povijesnu boksačku Olimpijsku medalju za Kraljevinu Jordan što bi braći Iashaish osiguralo kraljevski status u domovini.

Hussein se još u Riju 2016. u superteškoj kategoriji borio za medalju u četvrtfinalu protiv Francuza Tonyja Yoke koji je kasnije u polufinalu zaustavio našeg Filipa Hrgovića. Jordanac je od Yoke, kasnijeg olimpijskog pobjednika, izgubio podijeljenom odlukom u vrlo otvorenom i neizvjesnom meču.

Hussein Iashaish (180 cm) dosta je niži od našeg Gabrijela Veočića (188 cm) i Jordanca je to i nagnalo da spusti kilažu iz teških kategorija za koje je bio prenizak da bi mogao ostvariti značajniji uspjeh na međunarodnoj sceni. Nakon OI u Tokiju 2021. godine borio se u poluteškoj kategoriji u kojoj je postao i prvak Azije 2022. godine, a već to što je uvjerljivo prošao na drugom svjetskom kvalifikacijskom turniru u Bangkoku ove godine poziva na maksimalni oprez.

Ono što je sigurno, boksač koji se sa 180 cm borio i bio olimpijac u superteškoj i teškoj kategoriji, ima razorni udarac kojeg se posebno treba čuvati i kojem je dovoljan trenutak nepažnje da jednim udarcem prelomi meč.

Izvor: OI Pariz 2024; Hrvatski Boksački Savez

Zanimljivo, Jordanac Hussein Iashaish borio se i u Zagrebu na velikom međunarodnom Grand Prix turniru 2019. godine. Tada je nastupio u teškoj kategoriji do 92 kg i u finalu se borio protiv našeg prvaka Tonija Filipija koji je tada bio na vrhuncu svoje karijere. Trener Tonija Filipija i BK Gladijator Tomo Kadić odlično se sjeća tog meča u Zagrebačkom boksačkom centru na Velesajmu.

“Toni Filipi uvjerljivo je pobijedio Jordanca na turniru u teškoj kategoriji i sigurno to može odraditi i Gabrijel koji je sad u top formi”, prisjeća se Tomo Kadić, kao i da je našeg Filipija inspiriralo i nosilo gromoglasno navijanje punih tribina i njegovih Gladijatora koji su došli u punom sastavu s 300-titnjak članova. U izvještajima s toga meča tada je bilo zapisano:

“Najnapetiji i najteži posao imao je Toni Filipi u teškoj kategoriji s peterorangiranim sa svjetske liste, Jordancem Husseinom Iashishom. Naša publika sjeća se Olimpijskih igara u Riju, kada je Jordanac pobijedio aktualnog APB prvaka Nistora, te tijesno izgubio u četvrtfinalu od kasnijeg olimpijskog pobjednika Tonija Yoke.

Hussein je jurnuo na Tonija od prve sekunde, a nakon jakog krošea u potiljak Filipija, sudac je brojao Filipiju, ali i opomenuo Jordanca u prvoj rundi. Tog trenutka publika je na krilima nosila Filipija koji je vrlo brzo pokazao da nije uzdrman i uz gromoglasno navijanje jedino su bili glasniji udarci koji su pogađali jordanskog boksača, koji je svakim korakom sve više gubio inicijativu.
Zbog nepravilnih udaraca, ruski sudac Morozov u drugoj rundi daje i javnu opomenu Jordancu, a Filipi u toj rundi kreće jačim tempom i zasluženo osvaja rundu.

U trećoj rundi Toni potpuno preuzima inicijativu i dominaciju te na kraju zasluženo slavi protiv Jordanca koji je na ovo natjecanje došao vidno motiviran, ali nije uspio pokvariti planove našem najuspješnijem teškašu Toniju Filipiju i njegovom treneru Tomi Kadiću.”

Zanimljiva je i podudarnost da se naš olimpijac Luka Plantić u 1. kolu poluteške kategorije na Igrama u Tokiju 2021. godine borio protiv predstavnika Jordana Adela Rivada Odaija Alhindawija (Iashaish je u Tokiju boksao u teškoj kategoriji) i u teškom, neizvjesnom meču uspio pobijediti ga tijesnom, podijeljenom odlukom sudaca 3:2. Dvojica sudaca prednost su dali u sve tri runde Plantiću, dvojica sudaca sve tri runde bodovali su za Jordanca, a presudio je argentinski sudac koji je prvu rundu bodovao u korist Jordanca, a druge dvije za našeg Plantića.

Meč osmine finala u poluteškoj kategoriji do 80 kg Gabrijel Veočić vs. Hussein Iashaish na rasporedu je u utorak, 30. srpnja 2024. u prvoj sesiji od 12.00 sati!

Pobjednik meča 1/8 finala VEOČIĆ vs. IASHAISH u četvrtfinalu, u borbi za medalju u petak, 2. kolovoza borit će se protiv pobjednika meča u kojem prvi nositelj poluteške kategorije, Kinez Tanglatihan Tuohetaerbieke čeka boljeg iz dvoboja 1/16 finala između predstavnika Tajlanda i Dominikanske Republike.

Izvor: Hrvatski Boksački Savez