U Mađarskom Miskolcu Europske Sveučilišne Igre (EUG 2024) ušle su u završnicu, tako je na red došao i (WT) Taekwondo. Kao što smo već izvijestili, prvog dana (21.7.) održao se prvi dio natjecanja, u WT i Free Style formama. Tada su naši predstavnici osvojili 3 medalje. Hrvatski tim u Taekwondou je bio brojan, sa vrsnim imenima u sastavu- visoko rangiranim borcima u Svijetu WT-a.

Podsjetimo, u sastavu reprezentacije Sveučilišta u Splitu nastupili su Petra Goleš, Ante Kovač, Paolo Kačunić i Danijel Barun, dok su za Sveučilište u Zagrebu nastupili Borna Pečko, Ivana Arelić, Luka Turkalj, Matej Nikolić, Lucija Jazić, Franjo Gucić, Matija Črep, Ela Jelić, Roberta Špoljar te Mislav Pečko.

Foto: -80kg; UniSport Hrvatska; UniSport Zagreb

Pojedinačni plasman

U naredna dva dana natjecanja, čak sedam Hrvatskih predstavnika osvojilo je odličja. Četiri naslova Europskog Sveučilišnog Prvaka otišle su u ruke Mateju Nikoliću (-80 kg), Ivani Arelić (-67 kg), Luki Turkalju (-54 kg) i Matiji Črepu (-68 kg), srebro je u Split odnio Ante Kovač (-80 kg), a broncu su prema Hrvatskoj ponijeli Petra Goleš (-49 kg) i Danijel Barun (+87 kg).

Najzanimljivija je zasigurno bila posljednja borba natjecanja za naše predstavnike, finale u kategoriji „-80 kg“, u kojoj su na tatami jedno nasuprot drugog stali student Sveučilišta u Splitu, Ante Kovač, i student Sveučilišta u Zagrebu, Matej Nikolić. S(p)retniji je u dvoboju bio Zagrepčanin, a zadovoljstvo je još veće jer su obje medalje odnijeli Hrvati!

Delegaciju Sveučilišta u Zagrebu vodili su Domagoj Pečak i Ali Noghandoosta, dok je na ovim Igrama Splićane vodila Dora Marić.

Ukupni poredak

U ukupnom poretku, Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je najbolji plasman te su tako osvojili trofej Najuspješnijeg Sveučilišta u Europi u Taekwondou 2024. godine! Treba naglasiti da je ovo Sveučilištu u Zagrebu drugi trofej na EUG, nakon Najboljeg Sveučilišta u Kickboxingu tjedan dana prije!

Foto: UniSport Hrvatska; UniSport Zagreb

Možemo reći da Hrvatski i Zagrebački studenti dominiraju u borilačkom sportu, a ovime su potvrdili rezultat s EUSA Combat igara u Zagrebu 2023., kada je Zagrebačko bilo najtrofejnije Sveučilište!

Izvor: UniSport Hrvatska; UniSport Zagreb