Naš Prvak Europe u teškom meču svladao trostrukog olimpijca Jordana, a za medalju će se boriti u petak, 2. kolovoza 2024. protiv Dominikanca Pinalesa koji je šokirao prvog nositelja Kineza.

Gabrijel Veočić (23) prvi je Hrvatski boksač nakon Filipa Hrgovića (na Olimpijskim Igrama (OI) u Riju 2016.) koji će se boriti za Olimpijsku medalju u četvrtfinalu Olimpijskog turnira u Parizu (2.8. 2024.)!

Jednoglasna pobjeda

Naš as iz Slavonskog Broda i jedini boksački predstavnik na OI u Parizu, trijumfalno je startao i u osmini finala jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio čvrstog, iskusnog Jordanca Husseina Ishaisha (28). Hussein je nastupio već na svojim trećim OI (borio se za medalje u Riju 2016. i Tokiju 2021. godine) i to u superteškoj i teškoj kategoriji.

Nakon Tokija 2021. spustio je kilažu u polutešku do 80 kg i postao prvak Azije, a iz najpoznatije je boksačke obitelji Jordana (Olimpijac je i mlađi brat u kategoriji do 71 kg). Još dok je nastupao u teškoj kategoriji, Hussein Ishaish bio je gost Hrvatske na prvom Grand Prixu Zagreb 2019. godine kada je bodovanjem izgubio od našeg tadašnjeg Prvaka Tonija Filipija. No, i Filipi se uvjerio u snagu udaraca Jordanca zbog kojih mu brojalo u drugoj rundi.

Izvor: Hrvatski Boksački Savez

Gabrijel je protiv Ishaisha dobio prve dvije runde 4:1 i 5:0, treću rundu izgubio sa 3:2, a zbog javne opomene (minus bod) u drugoj rundi, rezultat je na kraju kod četiri suca bio poravnat 28:28. Kod jednog suca (Filipini) Veočić je dobio prednost u sve tri runde za 29:27. Četvorica sudaca kod kojih su bodovi bili poravnati 28:28 preglasavanjem su dodijelili pobjedu našem Prvaku i Prvaku Europe, pa je reprezentativac iz Slavonskog Broda slavio na kraju jednoglasnom odlukom 5:0.

Veočić je tehnički i taktički u prve dvije runde sjajno kontrolirao snažnog Jordanca, koristio bolju pokretljivost i brzinu uz prednost u visini (188 cm vs 180 cm) i pogađao ga raznovrsnim kombinacijama kroz gard u glavu i tijelo. Osigurao je prednost kod četiri suca, no alžirski sudac u ringu zakomplicirao je situaciju pokazanom javnom opomenom Veočiću u drugoj rundi.

Tako je zbog minus boda meč bio potpuno otvoren u trećoj, odlučujućoj rundi. Prije javne opomene alžirski sudac nekoliko je puta opomenuo našeg reprezentativca zbog saginjanja i držanja, čime se služio i jordanski Prvak.

Jordanac Ishaish krenuo je u odlučujućoj trećoj rundi na sve ili ništa, nezaustavljivo napadao svim sredstvima posljednje tri minute, a Gabrijel se uspješno branio, zadržao dobro kretanje i koncentraciju i na kraju sačuvao zasluženu prednost.

Našeg najsupješnijeg boksača, Prvaka Europe do 22 godine i ove godine u seniorima, doprvaka na Europskim igrama 2023., s tribina je uz obitelj bodrila velika skupina navijača iz Hrvatske, a potpora će biti još žešća u presudnoj borbi za medalju u petak, 2. kolovoza 2024.

Izvor: Hrvatski Boksački Savez

Daljnji tijek natjecanja

Gabrijel je pobjedom osigurao mjesto među osam najboljih na Olimpijskim igrama i u četvrtfinalu za osiguranu olimpijsku medalju borit će se protiv Cristiana Javiera Pinalesa iz Dominikanske Republike koji je šokirao i izbacio prvog nositelja poluteške kategorije, prvaka Azije i svjetskog doprvaka, Kineza Tanglatihana Tuohetaerbiekea jednoglasnom odlukom sudaca 5:0.

Visoki Dominikanac, s većim rasponom ruku od Veočića, kubanskim stilom boksa izdržao je sve nalete moćnog Kineza i iskontrirao ga čistim udarcima, premda mu je sudac brojio u drugoj rundi kada je posrnuo nakon jednog klinča s jakim Kinezom.

Pinales nije bio postavljen među nositeljima na Olimpijskom turniru i već je izborio dvije vrijedne pobjede u Parizu – u 1. kolu također s uvjerljivih 5:0 pobijedio je predstavnika Tajlanda. Veočić je kao osmi nositelj bio slobodan u prvom kolu u 1/16 finala.

Gabrijel protiv Dominikanca za olimpijsku medalju boksa u petak, 2. kolovoza 2024 u programu od 17.00 sati. Za drugu Olimpijsku medalju otkad je Hrvatska samostalna (dosad samo bronca Filipa Hrgovića u Riju 2016. godine)!

BRAVO GABRIJELE, BRAVO ZA NAŠU MALU BOKSAČKU EKSPEDICIJU U PARIZU, izbornika i trenera PERU VEOČIĆA i trenera Mateja MATKOVIĆA!

Izvor: Hrvatski Boksački Savez

Pridružujemo se čestitkama, i možemo samo dodati kako je Gabrijel pokazao vrhunski boksački performans i Svjetsku klasu. Idemo po zlato! Combat Plus