Gabrijel Veočić danas (2.8.2024.) može postati tek peti Hrvatski boksač u povijesti s Olimpijskom medaljom, drugi od osamostaljenja! Nakon impresivne pobjede u osmini finala, naš Prvak Europe iz Slavonskog Broda bori se na OI Pariz 2024. za medalju u četvrtfinalu poluteške kategorije do 80 kg protiv Dominikanca Cristiana Javiera Pinalesa!

Gabrijel je prvi Hrvat nakon Filipa Hrgovića na OI u Riju 2016. koji je izborio plasman među osam najboljih i borbu za Olimpijsko odličje! Gabrijel može biti uz Filipa Hrgovića jedini naš boksač s olimpijskom medaljom. Također je i prvi sportaš iz Slavonskog Broda koji je izborio plasman na Olimpijske igre!

Foto: raspored Boks OI 2.8.2024.; Hrvatski Boksački Savez

Podsjetimo, Veočić je kao osmi nositelj poluteške kategorije u 1/8 finala pobijedio trostrukog olimpijca iz Jordana Husseina Ishaisha!

Cristian Javier Pinales (23) iz Dominikanske Republike slavio je u dva meča jednoglasnim odlukama protiv predstavnika Tajvana i Kine. Zasad je kreirao najveću senzaciju poluteške kategorije na Olimpijskim igrama jer je izbacio prvog nositelja, Kineza Tuohetaerbieka.

Utjecajna borilačka stranica tapology.com ponudila je jasnu prognozu u postocima:

Gabrijel Veočić 68 posto za pobjedu!

Christian Pinales 32 posto!

Naravno, prognoza u ringu ne znači mnogo – Dominikanac Pinales, kojeg vode kubanski treneri, imao je i manje izgleda protiv prvog nositelja Kineza Tuohetaerbieka pa ga je izbacio jednoglasnom odlukom sudaca!

Pinales je i na kvalifikacijskom turniru u Bangkoku ove godine izbacio Španjolca Gazi Jalidova, kojeg Veočić ne pamti po dobru sa Svjetskog prvenstva 2023. u Taškentu (poraz prekidom u četvrtfinalu za medalju).

Visoki Dominikanac je prošle 2023. godine na prvenstvu Srednje Amerike i Kariba pobijedio i dvostrukog olimpijskog pobjednika i Svjetskog Prvaka, već legendarnog Kubanca Arlena Lopeza Cardonu koji u Parizu juriša po svoje treće Olimpijsko zlato!

Posljednji poraz Pinales je pretrpio prošle jeseni na Panameričkim igrama od Brazilca Wenderleya Pereire koji se također večeras bori u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Parizu! Od tada je Dominikanac u seriji od sedam pobjeda u Olimpijskim kvalifikacijama i na Olimpijskim Igrama!

Ali mi znamo tko je Gabrijel Veočić – dvostruki Prvak Europe U-22 i aktualni seniorski, doprvak na Europskim igrama 2023., dvostruki četvrfinalist na Svjetskim Prvenstvima 2021. i 2023., te s još 4 velike medalje, po dva srebra i bronce na Europskim prvenstvima mlađih kategorija.

I s današnjim trijumfom može postati tek drugi boksač koji je osvojio olimpijsko odličje (bronca Filip Hrgović 2016. u Riju) za samostalnu Hrvatsku, premda je Hrvatski boks uvijek imao predstavnike na svim Igrama od 1992. godine i nastupali su svi naši veliki prvaci: Željko Mavrović, Stipe Drviš, Marijo Šivolija, Vedran Đipalo, Marko Tomasović, Luka Plantić, itd.

Samo su četiri Hrvata u povijesti osvajali Olimpijske medalje – Mate Parlov 1972 zlato, Ante Josipović 1984. zlato, Damir Škaro 1988. bronca i Filip Hrgović 2016. bronca!

GABRIJEL VEOČIĆ DANAS JE PONOSNO PRED VRATIMA GALERIJE SLAVNIH!

Gabrijel je uoči meča s izbornikom Perom Veočićem i trenerom Matejom Matkovićem čestitao i proslavio velike uspjehe naših Olimpijaca, zlato Barbare Matić i broncu Mirjana Maričića!

Sretno GABRIJELE, sretno našem malom boksačkom Olimpijskom timu u Parizu!

Meč za medalju VEOČIĆ vs. PINALES sedmi je po redu u programu od 15.30 sati i očekivani početak je u 17.00 sati!

Iza Gabrijelovog meča u ring će u drugom četvrtfinalu poluteške kategorije Svjetski Prvak Kazahstanac Nurbek Oralbay i Murad Allahverdiyev iz Azerbajdžana, a pobjednik tog meča bit će protivnik u toliko željenom polufinalu!

TV-prijenos boksa s Olimpijskih igara u Parizu najavljen je na HRT 2 nešto ranije od 17.00 do 19.00 sati!

Izvor: Hrvatski Boksački Savez