Naš Prvak Europe ostao korak do medalje protiv Dominikanca Pinalesa. Najuspješniji Hrvatski reprezentativac, dvostruki Prvak Europe Gabrijel Veočić (23) nije uspio osigurati Olimpijsko odličje.

Naš aktualni Prvak Europe s EP-a u Beogrdu 2024. u četvrtfinalu je jednoglasnom odlukom u sve tri runde izgubio od vrhunskog Dominikanca Christiana Javiera Pinalesa (22)!

Čestitke Gabrijelu, ocu i treneru Peri Veočiću, te treneru Mateju Matkoviću na osvojenom petom mjestu, našem najboljem olimpijskom plasmanu od bronce Filipa Hrgovića na Igrama u Riju 2016. godine.

Gabrijel je pokušao sve i dao sve od sebe protiv suparnika najviše klase, a maksimalno se i spartanski pripremio za svoj debitantski nastup na Olimpijskim Igrama u Parizu na koje se uspio plasirati kao jedini od Hrvatskih boksačica i boksača.

U prvom meču pobijedio je jednoglasno iskusnog, trostrukog olimpijca Jordana Husseina Ishaisha i izborio plasman među osam najboljih.

U četvrtfinalu borio se s impresivnim Dominikancem pod paskom kubanskih trenera, visokog i dugačkih, eksplozivnih opruga u rukama, odličnog kretanja i dotjerane, kubanske tehnike koji je sve te adute majstorski koristio u sve tri runde i stavio Gabrijela u podređeni položaj.

Gabrijel je nakon jednoglasno izgubljene prve runde sa 10:9 bio prisiljen promijeniti taktiku, nametnuo je jači tempo i napadao Pinalesa. Pinales je pak kvalitetnim kretanjem i presretanjem koristio duže, brze ruke, znao udariti i “prljavo” i svim sredstvima kad je trebalo i zaustavljao Veočićeve nalete.

Osvrt Gabrijela na borbu

Gabrijel je izjavio nakon završenog pohoda na Olimpijskom turniru:

Po meni je to bio tijesan meč. Znali smo da sam izgubio jednoglasno prvu rundu, iznenadio me hitrinom za svoju visinu i morali smo mijenjati taktiku. Mislim da su druge dvije runde bile izjednačene i da su barem trebale biti bodovane podijeljenim odlukama, a bilo je i nesportskih poteza s njegove strane, nije birao sredstva i preko granice fair-playa kako bi izborio prednost. Njegova visina i dužina ruku bili su mi najveći problem. Znam da sam bio odlično pripremljen i spreman za olimpijski turnir, ali nisam naviknuo na boksače takvog ‘neuropskog’ stila borbe. Vjerujem da ću ostati u olimpijskom boksu, mlad sam, ovo treba prihvatiti kao dragocjeno iskustvo i na sljedećim Olimpijskim igrama bit ću u naponu snage sa 27 godina.”


Christian PINALES iz Dominikanske Republike pokazao je kako nije slučajno u Parizu eliminirao prvog nositelja Kineza Tuohetaerbieka, kao ni to što je prije pobjeđivao vrhunske boksače poput Kubanca Arzole Lopeza i Španjolca Gazi Jalidova. Deset mjeseci je u pobjedničkoj seriji bez poraza, a osigurana olimpijska bronca mu je vrhunac karijere.

Ponosni smo na Gabrijela, borio se svim srcem i tražio do maksimuma put do medalje! Doći će i Gabrijelov trenutak trijumfa na Olimpijskom postolju, ovo su mu bile tek prve Olimpijske Igre u već sada veličanstvenoj karijeri!

Glavu gore Gabrijele, Tvoj Slavonski Brod i cijela Hrvatska ponosni su na tebe!

Izvor: Hrvatski Boksački Savez