Iako je Svjetska Boksačka federacija (IBA) u više navrata diskvalificirala dvoje muškaraca u ženskim kategorijama, slobodno su nastupili na OI Pariz 2024. Velika nepravda je tako potresla Olimpijski Boks, a cure i žene diljem Svijeta gube motivaciju da se uopće natječu u ženskom Boksu.

Nažalost, cijeli Svijet je zažmirio na ovu sramotu, a mnogi čak i opravdavaju ovakvo nasilje nad ženama. Imali smo prilike vidjeti da je predstavnik Alžira jučer osvojio zlato u ŽENSKOJ kategoriji veltera. Nakon pobjede u 3 kola nad ženskim predstavnicima, i dalje nitko od službenih predstavnika nije reagirao.

Alžirac dobro zna što radi, igrajući na krajnje liberalnu retoriku organizatora i medija koja je zasjenila cijele OI u Parizu. Nespremnost Boksačke zajednice, odnosno predstavnika ženskog Boksa na OI da reagiraju i bojkotiraju borbe, rezultirala je time da muškarac “legalno” odnese zlato u ženskoj konkurenciji.

Danas se u finalu bori i drugi muškarac, s Tajvana, koji je u perolakoj kategoriji. Javnost i dalje šuti, a Svijet će vrlo vjerojatno (po prvi puta) imati dva muška osvajača zlata u ženskom Boksu…

Cijela borilačka zajednica osudila je, i dalje osuđuje takve eskapade, s obzirom da su sporni sportaši muškarci po kromosomima, ali i hormonima– koji su ključni u razvoju snage. Riječ je o svojevrsnim invalidima, te kao takvi nemaju što tražiti u službenim kategorijama.

Foto: Tajvanac i predstavnica Turske; Chinese Taipei Olympic Committee

Poražena Turkinja iz polufinala s Tajvancem, Buse Naz Cakıroğlu, mirnim je protestom pokazala X na kraju borbe, čime s punim pravom proziva suparnicu zbog muških XY kromosoma. Mnoge natjecateljice i boksačice i muški borci diljem Svijeta pružili su potporu poraženim damama, te pozvali sporne muškarce na borbu.

Nadajmo se da takve, usuđujemo se reći krajnje bolesne ideje, nikada neće zaživjeti kako u sportu, tako i u Hrvatskoj!