Donosimo istraživanje iz 2022. godine, Poljskih autora Tota, ŁM, i Wiecha, SS, gdje su pristupili biokemijskim parametrima MMA boraca. U istraživanju je sudjelovalo 12 sportaša mješovitih borilačkih vještina u dobi od 25,8 ± 4,2 godine koji su se natjecali u srednjoj kategoriji. Odabrani somatski pokazatelji mjereni su višestruko.

Biokemijski pokazatelji mjereni su pet puta tijekom 14-tjednog razdoblja istraživanja. Određene su serumske koncentracije testosterona, kortizola, mokraćne kiseline, mioglobina, ukupnih proteina, interleukina 6 i faktora tumorske nekroze- te aktivnost kreatin kinaze.

Rezultati

Jedan sat nakon sparinga/borbe došlo je do značajnog povećanja kortizola (za 54,9%), mokraćne kiseline (22,0%), mioglobina (565,0%) i interleukina 6 (280,3%) u usporedbi s vrijednostima prije simulirane borbe. Najveća aktivnost kreatin kinaze (893,83 ± 139,31 U/L), kao i koncentracije čimbenika tumorske nekroze (3,93 ± 0,71 pg/ml) i testosterona (5,83 ± 0,81 ng/ml) (p = 0,00) zabilježene su 24 sata nakon simulacija odnosno borbe.

Moguće je tako zaključiti da MMA sparing ostavlja značajna mikro oštećenja mišića, s obzirom da je normalna vrijednost kreatin kinaze za odraslog muškarca oko 177 U/L. Vrhunac upale mišića događa se 24h nakon aktivnosti, otprilike kao i u drugim sportovima/aktivnostima. Interleukin 6 potvrđuje pojačanu upalnu vs protuupalnu “borbu” unutar organizma- imuniteta. Kortizol kao “hormon stresa” raste za preko 50% također, ali netom nakon što sportaš završi s aktivnosti (1 sat).

S druge strane, koncentracija mioglobina enormno raste, jer on služi za prijenos kisika u mišiću. Pozitivan (i značajan) rast testosterona vidljiv je 24 sata nakon sparinga, što znači da sparing/borba može podići razinu testosterona. Testosteron je isto tako zadužen i za oporavak mišića, pojačava mioblaste unutar mišićnih vlakana.

Podaci potvrđuju da je MMA borilački sport visokog intenziteta te da koncentracije biomarkera koji odražavaju stupanj oštećenja mišićnih stanica (mioglobin, čimbenik tumorske nekroze, kreatin kinaza i interleukin 6) ostaju visoke i 24 sata nakon borbe. Odnosno, potrebno je više od 24h za ikakav oporavak od MMA sparinga/borbe.

Foto: UFC

Izvor

Tota, Ł. M., & Wiecha, S. S. (2022). Biochemical profile in mixed martial arts athletes. PeerJ10, e12708.