Sjajan uspjeh Hrvatske kadetske boksačke reprezentacije na EP-u u Banja Luci – tri medalje i još sedam osvojenih 5. mjesta u Europi! Lukas Fulanović, Čerim Hoxhaj i Jakov Nemet osvojili bronce na Kadetskom Europskom Prvenstvu u Boksu!

Hrvatska je postigla sjajan, rekordni uspjeh na kadetskom EP-u u Banja Luci koje je završilo finalnim mečevima u subotu, 10. kolovoza 2024. godine. U muškoj konkurenciji naši kadeti osvojili su tri odličja uz još četiri nastupa u četvrtfinalima i osvojena peta mjesta u Europi.

Čestitke izborniku Goranu Iveziću i treneru Tomi Kadiću na rekordnom uspjehu kadetske reprezentacije u konkurenciji najboljih Europskih kadeta iz 30 država (generacija rođena 2010. i 2011. godine)!

Uz rekordnih sedam muških četvrtfinala i tri medalje, djevojke pod vodstvom izbornika Josipa Cerovca borile su se u još tri četvrtfinala i osvojile peta mjesta, pa je Hrvatska ukupno imala 10 predstavnika u borbama za odličja!

S nove tri kadetske medalje, hrvatski boksačice i boksači na dosad održana četiri Europska Prvenstva po dobnim kategorijama 2024. godine ukupno osvojili su već 12 Europskih medalja (4 na EP-u mlađih seniora u Poreču, 3 na seniorskom EP-u u Beogradu, 2 na juniorskom EP-u u Sarajevu i 3 na kadetskom EP-u u Banja Luci).

Trojica naših kadetskih osvajača odličja na EP-u u Banja Luci, unatoč tome što su pružili maksimum koliko su mogli, zaustavljeni su u polufinalnim mečevima od kvalitetnih suparnika koji su zasluženo prošli u finale:

LUKAS FULANOVIĆ (Radnički Slavonski Brod) u kategoriji do 54kg u polufinalu je jednoglasnom odlukom zaustavljen od predstavnika Bugarske Simeona Spasova. Lukas se bespoštedno borio s bugarskim Prvakom, a nakon jednoglasno izgubljene prve runde nije uspijevao napraviti preokret protiv Spasova koji je znalački kontrolirao meč.

Brođanin Lukas Fulanović do medalje i polufinala svladao je uvjerljivo predstavnike Mađarske i Srbije i zasluženo izborio europsko postolje, prvo za njegov klub Radnički iz Slavonskog Broda koji je pod vodstvom Gorana Ivezića i prvak Prve Hrvatske boksačke lige u kadetskoj konkurenciji.

ČERIM HOXHAJ (Gladijator Zagreb) u kategoriji do 60kg u polufinalu je također jednoglasnom odlukom zaustavljen od predstavnika Azerbajdžana Nurlana Museyiblija. Hrabri Čerim već u četvrtfinalu se borio s ozlijeđenom šakom koju je načeo u prvom meču na EP-u, bilo je upitno da li će moći nastaviti natjecanje, ali stisnuo je zube, prvo izborio medalju, a beskompromisno se borio i za finale protiv favorita iz Azerbajdžana. Prve dvije izjednačene runde izgubio je podijeljenim odlukama 4:1, jurišao u trećoj, ali protiv kvalitetnog Azera nije mogao preokrenuti krajnji ishod.

Čerim je za svoju prvu europsku medalju u oba meča svladao suparnike koji su slovili za fovorite – u prvom meču preokretom pobijedio predstavnika Irske, a zatim u četvrtfinalu i reprezentativca Turske.

JAKOV NEMET (Gladijator Zagreb) u Europskom debiju i prvim mečevima uopće na Europskoj sceni osvojio je brončanu medalju u kadetskoj teškoj kategoriji do 80kg.

Foto: Medaljaši; Hrvatski boksački Savez

Naš prvak Jakov je u polufinalu izgubio meč od iskusnijeg Izraelca Georgea Arrafa jednoglasnom odlukom sudaca, a sa snažnim suparnikom nosio se ravnopravno do kraja, ulazio beskompromisno u okršaje i čvrste klinčeve i tražio svom silinom put do pobjede do posljednjeg zvuka gonga.

Jakov Nemet je u svom debiju na Europskoj sceni u prvom meču za medalju svladao predstavnika Albanije.

Čestitke Jakovu na uspješnom debiju na Europskoj sceni, kao i treneru Tomi Kadiću i BK Gladijatoru Zagreb, čiji boksači nose dva odličja s Europskog kadetskog prvenstva!

Peta mjesta i borbe u četvrtfinalima izborili su: 44kg Marko Lukačević (Grom Split), 48kg Hrvoje Kunštović (Leona Zagreb), 52kg Enzo Strojanšek (Leonardo Zagreb) i 63kg Josip Certa (Leonid Kaštela).

Peta mjesta u Europi osvojile su i naše kadetkinje pod vodstvom izbornika Josipa Cerovca: 51kg Paola Ugrin (Grom Split), 60kg Tia Zdravec (Thor Bartolovec) i 70kg Lorena Kartelo (King Rijeka) koje su zaustavljene u četvrtfinalnim mečevima za medalje.

Ukupan skor brojne hrvatske reprezentacije (12 kadeta i 4 kadetkinje) na Europskom kadetskom Prvenstvu u Banja Luci iznosi: tri medalje, sedam osvojenih petih mjesta i šest plasmana na 9. mjesto u Europi: 40kg Luka Đurić (Leonardo Zagreb), 50kg Leon Peić (Mladost Osijek), 57kg Karlo Krunić (Radnički Slavonski Brod), 66kg Toma Krmpotić (Team Predator Rijeka), 70kg Armin Kan Fejzić (Metalac Zagreb) i 57kg Mia Aleksa (Ronin Križevci).

Uspjehu s tri medalje naših kadeta (Lukas Fulanović, Čerim Hoxhaj i Jakov Nemet) dodatni razlog za zadovoljstvo daje činjenica što na protekla dva Europska kadetska Prvenstva 2022. i 2023. godine u muškoj konkurenciji nisu osvojena odličja (sedam medalja osvojile su naše kadetkinje, sada uspješne juniorke).

Izvor: Hrvatski Boksački Savez

Uredništvo Combat Plus portala priključuje se čestitkama ovim mladim sportašima, Izborniku, Trenerima i Savezu!