Foto: HBS

U Zagrebu je u 87. godini života, nakon duge i teške bolesti, preminuo Milan Richter, jedan od najistaknutijih hrvatskih boksačkih trenera. Kao vrhunski znalac i sportski pedagog, Richter je odgojio generacije sjajnih boksača i do titula vodio mnoge hrvatske prvake.

Richter je trenirao, a mnoge od njih i uveo u svijet ringa, uključujući Željka Mavrovića, profesionalnog prvaka Europe i izazivača svjetskog prvaka; Stjepana Božića, svjetskog WBF prvaka u supersrednjoj kategoriji; Damira Škaru, osvajača brončane medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine; te Marka Rubelja i Gorana Malkoča. Također, radio je i s poznatim hrvatskim MMA borcima Brankom Cikatićem i Mirkom Filipovićem.

Milan-Richter-i-Željko-Mavrović
Foto: MIlan Richter i Željko Mavrović

Rođen 23. ožujka 1938. godine u Zagrebu, Milan Richter započeo je boksačku karijeru početkom 50-ih godina prošlog stoljeća. Natjecao se od 1955. do 1971. godine, boksajući za BK Metalac Zagreb, te je bio višestruki prvak. Tijekom svoje karijere odradio je 245 mečeva, od kojih je u 180 pobijedio, a desetljeće je ostao neporažen u ringu.

Nakon uspješne karijere kao boksač, Richter se posvetio trenerskom radu, vodeći zagrebačke klubove Metalac, Lokomotivu, Sokol i Tigar. Svojim dugogodišnjim predanim radom, Milan Richter ostavio je neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog boksa, odgajajući generacije mladih boksača i vodeći mnoge do vrhunskih rezultata.

Na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, na kojima je Hrvatska prvi put nastupala kao samostalna država, bio je član boksačke reprezentacije i vodio našeg prvog boksačkog olimpijca, Željka Mavrovića.

U Boksačkom klubu Metalac, smještenom u kultnoj dvorani Kutija šibica na zagrebačkoj Trešnjevci, Richter je stvorio generacije uspješnih boksača i prvaka. Njegov rad kao trenera i pedagoga ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom boksu. Među brojnim boksačima koji su prošli kroz BK Metalac, Richter je u mladim danima poučio i sadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, koji to s ponosom ističe.

Redakcija Combat Plus portala izražava iskrenu sućut obitelji Richter: supruzi Boženi, sinovima Siniši i Marku, snahi Željki, unucima i praunucima, te cijeloj tugujućoj rodbini i prijateljima.

Posljednji ispraćaj Milana Richtera bit će u utorak, 27. kolovoza 2024. godine u 16.45 sati u krematoriju na Mirogoju.

Počivao u miru Božjem!

Izvor: Hrvatski Boksački Savez