FOTO: HBS

U Osijeku je, u 82. godini života, nakon kratke i teške bolesti, preminuo Vladimir Premuš, veliki hrvatski boksač i istinska legenda slavonskog i osječkog boksa.

Rođen 1943. godine u Daruvaru, Premuš je cijeli svoj život proveo u Osijeku, gdje se aktivno bavio boksom od 1962. do 1974. godine. Tijekom svoje karijere ostvario je niz značajnih pobjeda i podviga, čime je zaslužio status legende boksa u Slavoniji i gradu na Dravi.

Premuš je tijekom karijere odradio impresivnih 250 mečeva, a natjecao se za klubove BK Mladost, BK Slavonija i BK Borovo. Bio je višestruki prvak Hrvatske i bivše Jugoslavije u srednjoj kategoriji, a najveće uspjehe ostvario je na prestižnim Balkanskim prvenstvima, gdje je 1966. godine osvojio zlatnu, a 1967. srebrnu medalju.

Vladimir Premuš ostao je upamćen i kao jedini boksač s pozitivnim omjerom pobjeda i poraza protiv legendarnog Mate Parlova, najvećeg hrvatskog boksača i sportaša 20. stoljeća. U devet žestokih mečeva protiv Parlova, Premuš je ostvario pet pobjeda, što je postignuće koje do danas nije nadmašeno.

Osim sportske karijere, Premuš je bio poznat kao skroman i omiljen među svojim sugrađanima, radeći kao pekar i vozač kamiona, te je umirovljen u tvornici kruha i keksa “Sloboda”. Tijekom Domovinskog rata 1991. godine, dao je značajan doprinos obrani Osijeka, neumorno dostavljajući kruh braniteljima na prvoj crti bojišnice.

Za svoj doprinos Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, Vladimir Premuš je 2022. godine primio Nagradu za životno djelo Osječko-baranjske županije.

Redakcija Combat Plus portala izražava iskrenu sućut obitelji Premuš, sinu Zoranu, te cijeloj tugujućoj rodbini i prijateljima.

Posljednji ispraćaj Vlade Premuša održat će se u četvrtak, 29. kolovoza 2024. godine, u 14.10 sati na osječkom groblju Sv. Ane.

Izvor: Hrvatski Boksački Savez