Hrvatska Boksačka Reprezentacija
Foto: Hrvatska Boksačka Reprezentacija, HBS

Hrvatska reprezentacija seniora U-22 i mlađih seniora osvojila je pobjednički trofej u konkurenciji 11 kvalitetnih reprezentacija za ukupnu pobjedu na jakom međunarodnom ‘Sarajevo Trophyju’, a senior U-22 PATRICK PLANTIĆ (Katran Zagreb) pehar za najboljeg boksača seniora U-22. Na uglednom ‘Sarajevo Trophyju’ od 23. do 25. kolovoza 2024. sudjelovali su najbolji mladi boksači iz Afganistana, Albanije, Bahreina, Belgije, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Škotske i HRVATSKE.

Hrvatska predvođena izbornikom U-22 DANIJELOM VEKIĆEM i trenerom reprezentacije DRAŽENOM BURIĆEM dominirala je s osvojenih pet zlatnih medalja, pet srebrnih i jednim brončanim odličjem. Od ukupno 12 naših reprezentativaca, desetorica su se borila u finalima, a na turniru nije mogao nastupiti MATEJ ZEBIĆ jer je ostao bez protivnika u kategoriji do 63,5 kg seniora U-22.

Zlatne medalje osvojili su mlađi seniori MATEJ MARTON i JOSIP TOKIĆ, naši osvajači medalja s proljetnog Europskog prvenstva mlađih seniora u Poreču, te u konkurenciji seniora do 22 godine VIDE PRKAČIN, GABRIEL DEBANIĆ i PATRICK PLANTIĆ.

Srebrne medalje osvojili su u mlađim seniorima MATIJA BEREND, osvajač medalje na Europskom juniorskom prvenstvu 2023., te seniori U-22 MATEJ ZEBIĆ, GORAN MIOČIĆ, MATEO PAULINIĆ i ROKO NAKIĆ.

Broncu je osvojio JAN MOROVIĆ (Torcida Split), naš prvak u teškoj kategoriji za seniore do 22 godine, koji je u polufinalu izgubio tijesnom podijeljenom odlukom u odličnom, žestokom meču, u kojem je dobio prve dvije runde, od vrlo snažnog Rumunja Ionite Florina, bivšeg prvaka Europe u mlađim seniorima.

‘SARAJEVO TROPHY’ poslužio je kao odličan tekst forme uoči predstojećih jesenskih velikih natjecanja – Svjetskog prvenstva za mlađe seniore i Europskog prvenstva za seniore U-22 u listopadu 2024. godine. Naši treneri izuzetno su zadovoljni onime što su pokazali naši mladi reprezentativci koji konkuriraju za Svjetsko i Europsko prvenstvo.

Deset hrvatskih reprezentativaca u finalima ‘Sarajevo Trophyja’:

PATRICK PLANTIĆ (Katran Zagreb), naš prvak u seniorima do 22 godine, u kategoriji do 86 kg u finalu je prekidom u prvoj rundi pobijedio domaćeg predstavnika BiH Nedima Kajtaza na dominantan način koji mu je donio trofej za najboljeg boksača.

MATEJ MARTON (Leona Zagreb) u kategoriji do 60 kg mlađih seniora u finalu je ostvario treću pobjedu zaredom u tri dana! Nakon uvjerljivih pobjeda nad suparnicima iz BiH i Albanije, u finalu je svladao odličnog Škota Lucu Flynna u odličnom, bespoštednom meču podijeljenom odlukom sudaca 2:1.

JOSIP TOKIĆ (Torcida Split) u kategoriji do 86 kg mlađih seniora u finalu je jednoglasnom odlukom pobijedio domaćeg predstavnika BiH Bakira Mešalića.

VIDE PRKAČIN (Torcida Split) u kategoriji do 57 kg seniora U-22 pobijedio je u finalu Mohadammija Shirzaija iz Afganistana jednoglasnom odlukom.

GABRIEL DEBANIĆ (Leona Zagreb) u kategoriji do 75 kg seniora U-22 finalni meč dobio je bez borbe.

MATIJA BEREND (Ronin Križevci) u finalu kategorije do 71 kg mlađih seniora izgubio je jednoglasnom odlukom od reprezentativca Albanije Ahmeda Kočija. Križevčanin Berend prije toga u polufinalu je dominantno svladao reprezentativca Mađarske.

ROKO NAKIĆ (Leona Zagreb) u finalu kategorije do 80 kg seniora U-22 zbog posjekotine i prekida u 3. rundi izgubio je finale protiv Čeha Daniela Floriana, premda je u prve dvije runde ostvario sigurnu bodovnu prednost. Roko je u polufinalu uvjerljivo pobijedio predstavnika Albanije.

MATEO PAULINIĆ (Rovinj) u finalu kategorije do 71 kg seniora U-22 izgubio je jednoglasnom odlukom od Albanca Jemina Almucca.

MATEJ ZEBIĆ (Pauk Split) u finalu kategorije do 60 kg seniora U-22 izgubio je jednoglasnom odlukom od Belgijca Rasula Tisayeva.

GORAN MIOČIĆ (Rebel Zadar) u finalu kategorije do 67 kg seniora U-22 jednoglasnom odlukom izgubio je od Afganistanca Sherdaza Hedayatullaha.

Na svečanim proglašenjima odličja je dodjeljivao predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza BONO BOŠNJAK.

Čestitke našim mladim boksačima koje su na ‘Sarajevo Trophyju’ vodili izbornik U-22 DANIJEL VEKIĆ i trener reprezentacije DRAŽEN BURIĆ.

Izvor: Hrvatski Boksački Savez