Dana White u posljednje vrijeme čvrsto zagovara da je Jon Jones ‘GOAT‘ MMA-a, a Javier Mendez ima valjan argument koji se protivi Whiteovim tvrdnjama

jon-jones
Foto: Jon Jones, sportskeeda

Trener Khabiba Nurmagomedova i Daniela Cormiera, Javier Mendez, nedavno je izazvao raspravu o statusu Jona Jonesa kao najvećeg borca svih vremena (GOAT), povlačeći usporedbu s kontroverznom pričom Lancea Armstronga.

Posljednjih mjeseci intenzivirala se rasprava o tome tko je najbolji MMA borac svih vremena, s imenom Jona Jonesa često u središtu pozornosti. Predsjednik UFC-a, Dana White, osobito je glasno branio Jonesa, ističući ga kao najboljeg borca ikada.

Jones je ušao u povijest kao najmlađi prvak UFC-a, osvojivši pojas u poluteškoj kategoriji sa samo 23 godine pobjedom nad Mauricijom Ruom na UFC-u 128 u ožujku 2011. Od te povijesne pobjede, “Bones” je sudjelovao u 15 borbi za naslov, pobijedivši u svakoj, osim u meču protiv Cormiera na UFC-u 214 u srpnju 2017., koji je završio bez pobjednika zbog poništenja borbe.

Iako je njegova karijera impresivna, Jonesovu karijeru prate brojni skandali, uključujući pozitivan test na zabranjenu supstancu turinabol. Upravo zbog tog mrlje u njegovoj karijeri, Mendez smatra da Jones, unatoč svojim postignućima, nije dostojan titule GOAT-a. U nedavnoj epizodi svog podcasta, Mendez je povukao usporedbu između “Bonesa” i Lancea Armstronga, legendarnog biciklista koji je sedam puta osvojio Tour de France, ali su mu svi naslovi oduzeti nakon što je priznao korištenje nedopuštenih sredstava.

“Dana i dalje inzistira da je Jon Jones broj jedan ‘pound-for-pound'”, rekao je Mendez. “On ima svoje valjane argumente, ali moj je sljedeći: Lance Armstrong. Armstrong je osvojio Tour de France mnogo puta, ali su mu naslovi oduzeti zbog dopinga. Iako su ga uhvatili mnogo godina kasnije, izgubio je sve Tour de France naslove. Činjenica je da je Jones uhvaćen u dopingu, i mislim da ga to diskvalificira kao najvećeg svih vremena.”

Jones, koji je debitirao u teškoj kategoriji u ožujku 2023. pobjedom protiv Ciryla Ganea na UFC-u 285, trebao je obraniti svoj naslov protiv bivšeg prvaka Stipe Miočića na UFC-u 295 u studenom 2023., no morao je odustati zbog ozljede prsnog mišića. Njihov dugo očekivani okršaj sada se očekuje da će predvoditi UFC 309 priredbu, zakazanu za studeni u New Yorku.