Približavaju se Olimpijske Igre (OI) u Parizu, a Hrvatska u Taekwondou ovoga puta nastupa s troje reprezentativaca koji su izborili kvalifikaciju, a to su Lena Stojković u -49kg, Marko Golubić u -68kg te Ivan Šapina u +80kg. S obzirom da je ukupno 4 muške i 4 ženske težinske kategorije (ukupno 8), Hrvatska je tako po broju kvalificiranih među boljim zemljama s obzirom da ima čak 3 predstavnika i šanse za zlato.

Za usporedbu, troje predstavnika imaju i Italija, Australija, Egipat, Mađarska, dok manje od tri imaju primjerice Austrija, Njemačka, Danska, Irska, Argentina…Hrvatski tim ponovo vodi naš proslavljeni izbornik Toni Tomas, pod čijim vodstvom je došlo do zlata i bronce na prethodnim igrama u Tokiju.

Foto: Hrvatski Tekwondo Savez

Prisjetimo se posljednjih Olimpijskih Igara- Tokyo 2020, održanih zapravo 2021. godine. Za Hrvatsku su te Igre vrlo znakovite jer je Matea Jelić tada došla do prve zlatne Olimpijske medalje u WT-u u povijesti Hrvatske, u kategoriji -67kg. Također, Toni Kanaet u -80kg tada uzima broncu. Po mnogočemu, te Olimpijske Igre biti će posebne.

Europa se u Tokiju etablirala kao vodeći kontinent WT-u, Rusija je osvojila 2 zlata, srebro i broncu te tako bila najtrofejnija, dok su drugo mjesto podjelile Hrvatska i Srbija s po jednim zlatom i broncom. Zemlja iz koje potječe WT, Južna Koreja ostala je u Tokyu bez zlatne medalje, što je bio šok. Pogledamo li osvajače zlata OI 2020, samo troje ih se kvalificiralo i na OI 2024, a to su Vito Dell”Aquila -58kg (Italija), Ulugbek Rashitov -68kg (Uzbekistan) i natjecateljica Panipak Wongpattanakit -49kg (Tajland).

Ovim putem uredništvo Combat Plus-a želi puno uspjeha na OI Pariz 2024 našim Reprezentativcima, Leni, Marku i Ivanu, Izborniku Toniju Tomasu, trenerima te cijelokupnom timu koji ih prati!