Hrvatsku na nadolazećim Europskim Sveučilišnim Igrama u Kickboxing-u predstavlja 10 reprezentativaca studenata (4 sportašice i 6 sportaša), koji nastupaju u četiri discipline, Full Contact (FC), K1, Kick Light (KL) i Point Fighting (PF). Sa Sveučilišta u Zagrebu je 9 predstavnika: Lucija Bakalar (KBK Tigar Slunj) u disciplinama PF i KL +65kg, Ela Znaor (KBK Sušak) u PF -65kg, Vito Košar (KBK Škorpion) u K1 -86kg, Ivan Bertić (KBK Škorpion) u KL +84kg, Franjo Gucić (KBK Borac Požega) u PF +84kg, Borna Soukup (KBK Borac Požega) u FC -75kg, Robert Rezo (KBK Pit Bull Split) u FC -67kg, Una Maravić (KBK Omnia Zagreb) u KL -55kg, Bruna Milinović (KBK Škorpion) u KL +65kg. Sa Sveučilišta u Splitu dolazi Vito Stojčić (KBK Mornar Split) u K1 -81kg. Od 11. do 13. srpnja održati će se svaki dan po jedno kolo, četvrtfinala, polufinala i na kraju finala. Istovremeno s kickboxing sastavom nastupaju i naši judaši, dok je Karate na rasporedu 16., a WT Taekwondo 21. srpnja.

Raspored EUSA 2024
Izvor: WAKO Sportdata; EUSA European Universities Games 2024

Europsko Sveučilišno Prvenstvo u Zagrebu 2023. (EUSA Combat)

Podsjetimo, prošle godine na Europskom Sveučilišnom Prvenstvu u Zagrebu, u konkurenciji preko 400 Sveučilišta, Sveučilište u Zagrebu bilo je Najbolje Europsko Sveučilište u borilačkim sportovima, sa 21 osvojenom medaljom (5 zlata, 7 srebra, 9 bronci) od ukupno 28 medalja Hrvatskih predstavnika. Kickboxing sastav reprezentacije bio je najuspješniji sa čak 10 medalja: Prvaci: Robert Rezo (FC -67 kg), Vito Košar (K1 -86 kg) i Lucija Bakalar (KL +65kg); Viceprvaci: Matej Babić (FC -75kg) i Una Maravić (KL -55kg), Roko Marčina (FC -86kg); Brončani: Franjo Gucić (PF +84kg), Vilim Uremović (PF -84kg), Ela Znaor (PF +65 kg) i Josip Vrkić (K1 -86 kg). Muška postava je naknadno proglašena i nagrađena za “Najbolju mušku momčad” Sveučilišta u Zagrebu, te Hrvatskog Akademskog Sportskog Saveza u 2023. godini. Franjo Gucić kao osvajač srebra u WT i bronce u PF proglašen je tada za Najboljeg sportaša Sveučilišta u Zagrebu. Ostale medalje osvojene su u WT Taekwondo-u (7), Karateu (7) i Judu (1). 

Europske Sveučilišne Igre 2024 (EUSA Miskolc 2024)

Što se ove godine tiče, Vito Košar, Robert Rezo i Lucija Bakalar dolaze kao aktualni Europski Sveučilišni Prvaci da obrane zaslužene titule. Vito je u međuvremenu postao i Svjetski Prvak u Muay Thai-ju. Una Maravić i Ela Znaor, zvučna imena “s tatamija”, višestruke prvakinje mogu puno toga napraviti. Odlično pojačanje su i Ivan Bertić te Bruna Milinović iz Škorpiona, kao i Vito Stojčić iz Mornara, klubovi čiji natjecatelji važe za jedne od najčvršćih u ringu. Tu su još Borna Soukup i Franjo Gucić iz Borca, mladog ali uspješnog kluba sa kvalitetnim natjecateljima. Sve u svemu, možemo očekivati u najmanju ruku ponavljanje rezultata od prošlog prvenstva, međutim s obzirom na još jači sastav, realno je očekivati i više! Sretno natjecateljima!