Vodeća Svjetska amaterska federacija u Muay Thaiju, International Federation of Muay Thai Amateur (IFMA), održala je u Grčkom Patrasu (31.5.-9.6.) ovog ljeta Svjetsko Seniorsko Prvenstvo. Hrvatsku su predstavljali Vito Košar (MTK Taksin), Ivan Bertić (MTK Taksin), Helena Jurišić (Mornar Split) i Lana Mađarić (HUS Osijek). 

Foto: Vito Košar; Zagrebački Sportski Savez

Ekipni plasman

Njihovi nastupi pozicionirali su Hrvatsku na 5. mjesto u Muay Thai borbama (15 bodova) , te 6. mjesto u Muay Thai Elite sa 13 bodova. Riječ je o ekvivalentu starijih seniora, gdje su nastupili Vito, Ivan i Helena. Lana je jedina nastupila u Muay Thai U23, odnosno mlađim seniorkama te smo u U23 poretku zauzeli 14. mjesto. Kad se gledaju sve discipline, koje uključuju i Wai Kru (ratnički plesovi), te četiri paradiscipline, tada je plasman Hrvatske 11. mjesto sa 15 bodova. No, taj plasman za nas nije relevantan jer u tih pet dodatnih disciplina nismo ni imali predstavnike. 

U samom vrhu Elite poretka su tradicionalno snažne zemlje u Muay Thaiju, prva je Turska, drugi Tajland, treća Ukrajina, zatim Kazahstan i Francuska, pa mi. Hrvatska je na jako dobrom putu da postane priznata kao Muay Thai velesila, a performansima naših boraca se divi cijeli Svijet, kao i IFMA. Našli smo se tako ispred nekih znatno većih i snažnijih sportskih nacija kao što su SAD, Italija, Kanada, Australija, Poljska, Mađarska…Rusije nema na ukupnom poretku, ali natjecatelji su imali pravo nastupa te su odnijeli određene pobjede i naslove.

Pojedinačni plasman

Ivana Bertića gledali smo u -91kg, gdje je u četvrtfinalu pobijedio predstavnika Turske s 20-18. U polufinalu je nažalost zaustavljen od strane Rusa 27-30, te je osvojio broncu. Bertić je sada 11. na Svjetskoj ranking ljestvici s 360 bodova.

Lana Mađarić nastupila je u -67kg gdje u polufinalu pobjeđuje predstavnicu Libanona 10:8, međutim radi državne mature na dan finala, predaje finale Ruskinji i uzima tako naslov Viceprvakinje Svijeta. Vjerujemo da bi ta medalja bila zlatnog sjaja s obzirom na Laninu spremnost, no biti će za to prilike i u budućnosti.

Helena Jurišić međutim dolazi do zlata i naslova Svjetske Prvakinje pobijedivši Ruskinju u polufinalu (29-28), te Turkinju u finalu (20-17) -75kg. Helena Jurišić čvrsto drži i prvo mjesto na Svjetskoj ljestvici u -75kg (2400 bodova), sa skoro 1000 bodova više od 2. rangirane!

Vito Košar je donio reprezentaciji najviše bodova upisavši čak 4 pobjede do zlata! U prvom kolu pobjeđuje Grka s 30-26, a u četvrtfinalu Ukrajinca s 29-28. Polufinale slavi protiv Kanadskog predstavnika (30-27). U finalu savladava Amerikanca, inače nositelja, odnosno prvo-rangiranog borca na ranking ljestvici s 29-28.

Foto: Helena Jurišić i Vito Košar; Hrvatski Savez Tajlandskog Boksa

Dva naslova Svjetskih Prvaka i jedan Viceprvaka zaslužuju naklon cijelom timu, Reprezentaciji, a prije svega borcima i trenerima, koji su nas pozicionirali na ovakvo visoko mjesto na Svjetskoj rang ljestvici. Vjerujemo da će toga biti još, i želimo puno uspjeha u daljnjem radu!