Taj Hrvat je Marinko Čabo, borac iz Jabuke kod Trilja, živuća legenda i jedan od pionira Kickboxinga. Natjecao se u Kickboxingu 80-ih godina u sklopu tadašnjih brojnih Kickboxing federacija, koje su 70-ih i 80-ih održavale svoja prva natjecanja i Svjetska Prvenstva.

Uloga u razvoju sporta

Marinko je u tom pionirskom periodu postao jedan od najpoznatijih Full Contact boraca. Tada je Kickboxing bio u procesu odvajanja od Karatea, kao Full Contact Karate, pa Full Contact Kickboxing. Natjecatelji su se borili po današnjim (WAKO) Full Contact pravilima, amaterski i profesionalno. U tom periodu vrlo je teško bilo doći i do natjecanja, i protivnika, međutim Marinko je bez biranja jurišao na sve protivnike u amaterskim vodama, kasnije u profesionalnim. Borci kao Marinko su doprinijeli do toga da Kickboxing postane popularan širem broju ljudi koji su tada bili naviknuti na Karate, Kung-fu i slično. Kickboxing je tada bio avangarda, odnosno spajanje zapadnih i istočnjačkih tehnika, u čemu je Čabo bio izvrstan.

Između ostalog, u jeku rata Marinko je bio domaćin i prvog Prvenstva Hrvatske u Kickboxing-u, koje se održalo u Jabuci 1.2.1992., na inicijativu tadašnjeg generala Ive Jelića i zapovjednika specijalne policije Joze Sikirice.

Foto: Facebook, Marinko Čabo; 1. Prvenstvo Hrvatske u Kickboxing-u 1992.

Profesionalna karijera

Prema dostupnim izvorima, Marinko Čabo je u profesionalnom nastupu debitirao 1985. u Njemačkoj, a ubrzo postaje jedan od prvih profesionalnih Svjetskih Prvaka u Kickboxingu 1987. godine po WAKO federaciji. Marinko je bio strašan nokauter i udarač, što i možete jedino očekivati od neporaženog čovjeka. Pritom, govorimo i o amaterskim i o profesionalnim borbama. Svi koji su u Kickboxingu znaju koliko je izuzetno teško održati neporaženi score na amaterskoj razini. U današnje vrijeme, u tradicionalno jakim državama kao Hrvatska, rekao bih i nemoguće, eventualno jednu sezonu. Međutim, govorimo o vremenu kada se Kickboxing tek razvijao, gdje nije još bilo praktički nikakve unificirane infrastrukture, bez interneta, već samo velik broj entuzijasta i volontera iz cijelog Svijeta. Jedan od njih je bio i Marinko Čabo.

Kasnije osvaja još dva Svjetska naslova (World Mugendo Kickboxing Organization– WMKO/PKA), 1997. i 2001. Karijeru je završio 73. profesionalnim mečem, ujedno i 73. profesionalnom pobjedom u Dusseldorf-u 2005. godine. Slavio je tada nokautom u 8. rundi. Protivnici i rezultati nažalost nisu dostupni, jer se sve odvijalo analogno, u pred-internetsko doba.

Foto: Facebook, Marinko Čabo

Nevjerovatan Score

Vjerovali ili ne, Marinko Čabo upisao je čak 360 pobjeda u amaterskom Kickboxingu, s nula poraza i nula neriješenih. To je slučaj i u profesionalnom Kickboxingu gdje je ostvario 73 pobjede! Neka ovo bude inspiracija nadolazećim generacijama, ništa nije “nemoguće” uz rad, trud i predanost.

Foto: Index.hr, Marinko Čabo