K1 Kickboxing je vrlo vjerojatno svima dobro poznat, s obzirom da je Hrvatska u toj disciplini imala povijesne uspjehe. Hrvati su osvojili prvi K1 Grand Prix pojas- Branko Cikatić 1993., ali i još mnogo titula kasnije s našim Mirkom Filipovićem (K1, RIZIN, IKBF…) i drugim zaslužnim pojedincima. 

Pozadina priče 

Kako svrstati i opisati K1? Riječ je o disciplini unutar Kickboxinga, po mnogima “najopasnija” disciplina. Gledajući povijesno, K1 je jedna od mlađih disciplina unutar klasičnog Kickboxinga, a nastala je 90-ih, odnosno 1993. godine na inicijativu bivšeg karateke, Japanca Kazuyoshi Ishii-ja. U Japanu je nastala još 1966. kao spajanje Karatea i Muay Thaija u “Japanski Kickboxing”.

U Europi se 70-ih i 80-ih paralelno razvijalo nekoliko verzija: pod utjecajem Karatea “Američki” Kickboxing- Full Contact (nema udaraca ispod pojasa), Semi Contact (discipline bez low kick-a), Dutch-style kao preteča K1 u Europi, te u manjoj mjeri Muay Thai (MT)- zaslugom ekscentričnih pojedinaca. Najznačajniji za razvoj Kickboxinga zasigurno je World Association of Kickboxing Organisations (WAKO), o čijoj povijesti ćemo detaljnije drugom prilikom. Može se reći da je Kyokushin zajednica također imala utjecaja na razvoj ove discipline. Kyokushin i Muay Thai su donijeli low kick udarce u Kickoxing, što je preuzeo Dutch-style, da bi se 90-ih razvile discipline Low Kick i K1 kao službene Kickboxing discipline. Udarac koljenom je preuzet iz Muay Thai-ja, ali su u Dutch-style limitirani na tijelo, a kasnije je postao glavno obilježje K1.

Thom Harinck, Nizozemac koji je radio kao mornar za Nizozemske tvrtke na Dalekom Istoku, upoznao se sa Muay Thai načinom borbe. To je prenio 70-ih u Amsterdam gdje osniva svoj Chakuriki stil. Njegova škola jedna je od ključnih za razvoj Dutch-stylea i Muay Thai-ja u Europi, a njihovi borci dominirali su u nekoliko disciplina/sportova. Kod slavnog trenera do vrhunca je došao i Branko Cikatić, i bio je godinama član Chakuriki tima. Tako su se našli i u začetku K1 discipline osvojivši prvi Pro Grand Prix u Japanu. O tome ćemo detaljnije drugom prilikom.

Foto: Glory Kickboxing; Antonio Plazibat; K1

Muay Thai je s druge strane tradicionalna Tajlandska vještina koja se razvijala preko 2000 godina kao vještina koju su Tajlanđani koristili u bliskoj borbi s drugim narodima i agresorima. Sam naziv prvi put je korišten 1913., kada je zapadnjački boks prvi put predstavljen u sklopu Suan Kulap College-a. Borbe su se do 1993. odvijale po stadionima kao svojevrsne priredbe, gdje se istovremeno slavila i Tajlandska kultura. Te godine osnovana je  International Federation of Muay Thai Amateur (IFMA), te od tada Muay Thai bilježi veliko širenje i rast diljem Svijeta.

Foto: Yokkao; Pro Muay Thai

Sličnosti 

-Glavna sličnost je čvrstoća– garda, udaraca, blokova, koja je maksimalno naglašena. To su discipline u kojima se natječu samo najčvršći, najotporniji, ali i najopasniji borci.

-Bore se u K1/Thai gardu, odnosno kukovi su okrenuti prema naprijed, noge u dijagonalnom raskoraku u kratkom stavu, dok su ruke i ramena dignuti u visokom uskom gardu.

-Sve tehnike koje se koriste namijenjene su destrukciji protivnika, udara se punom snagom, tako da se svi udarci izvode s maksimalnim lukom/zamahom/okretom tijela. Ručne i nožne tehnike su praktički identične, sa malim varijacijama.

-K1, kao i MT dopušta udarac šakom iz okreta (eng. spinning backfist) i koljeno u tijelo i glavu, dok je to u ostalim Kickboxing disciplinama zabranjeno. U Hrvatskoj dobar dio boraca radi K1 i MT borbe paralelno tokom karijere, što govori o velikom transferu motoričkih znanja. 

Foto: WAKO; K1

Razlike

Udarac laktom. Specifičan isključivo za MT sa mnogim varijacijama i kutevima udaranja, dok je u svim Kickboxing disciplinama, pa tako i K1, zabranjen. 

-Drugo, u MT se cijeni klinč, u amaterskom MT dobar dio borbe prođe u klinču. U klinču natjecatelji povezuju udarce laktovima i koljenima, kontroliraju suparnika te pokušavaju izvesti rušenja. U K1 s druge strane klinč se tolerira puno kraće, a udarci koljenom se ne smiju povezivati (višestruka koljena). 

Rušenja su treći aspekt. U K1 su dopuštena čišćenja (eng. sweep), odnosno izbacivanje suparnika iz ravnoteže povlačenjem noge kod gležnja (s nogom). Muay Thai pak dopušta puno širi spektar tehnika rušenja, koja uključuju i mnoge zahvate kakve vidimo u Sambu, Hrvanju, Judu…

-Taktika– isti natjecatelj će se u K1 i MT ringu ponašati drugačije. Taktika u K1 najčešće se sastoji od silovitih naleta serijom od 3, 4 udar ca, maksimalno eksplozivno. Najčešće su u pitanju ručne tehnike, dok se akcija zavržava nogom. Tempo je visok tokom cijele borbe, od prve do zadnje sekunde. U MT se borba postupno razvija, u prvoj rundi izmjenjuju pojedinačne udarce, i oprezni su- čitaju protivnika. Kako borba odmiče, diže se tempo, a borci kombiniraju tehnike s obzirom koji MT stil koriste i pokušavaju izdominirati protivnika u aspektima gdje je “najtanji”. 

Kretanje– K1 kretanje varira od borca do borca, međutim može se reći da u amaterskom K1 borci više koriste kretanje, pulsiraju konstantno na prstima i prebacuju težište. Pro K1 borci se vrlo slično kreću kao i MT borci, više su prizemljeni i čvrsto na podlozi.

Oprema– u amaterskom K1 oprema se sastoji od štitnika za noge tzv. kick-ova, 10oz rukavica, K1 hlačica i kacige, dok u MT još koriste štitnike za laktove i oklope, a štitnici za noge su mekani tzv. štitnici-čarape. Profesionalni K1 i MT imaju istu opremu, odnosno samo 10oz rukavice. U određenim slučajevima MT borci koriste MMA rukavice (ONE) ili tradicipnalne “špage” oko ruke.

Intencija– K1 borci počinju akcije sa distance, a ukoliko uspješno skrate distancu tijekom napada, tada udaraju koljenom. Za razliku od njih, Muay Thai borci konstantno ulaze u blisku borbu te pokušavaju “slomiti” gard suparnika koljenima, laktovima i hrvanjem.

Filozofija– Muay Thai je usko vezan za Tajlandsku kulturu, prilikom svake borbe borci kruže oko ringa, klanjaju se svakom kutu, noseći specifične vrpce oko glave i nadlaktica. Obavezno svira tradicionalna Tajlandska glazba, a seniori izvode Wai-Kru na sredini ringa prije borbe- tradicionalni borilački ples. K1 je s druge strane zamišljen kao striktno sportska aktivnost, kao i drugi zapadnjački sportovi, tipa Boks i MMA.

Foto: Bilal Ibrahim (UAE) VS Riley Foden (Kanada) finale IFMA Muaythai World Championships u Abu Dhabi-ju; Victor Besa/The National