Od 23.8. do 1.9. u Budimpešti, Mađarska održava se WAKO Svjetsko Prvenstvo u Kickboxingu za mlađe dobne skupine, odnosno djecu, kadete i juniore. Hrvatska Kickboxing Reprezentacija mlađih dobnih skupina sa timom od 80 članova, od čega 54 natjecatelja reprezentativca. Od toga je 31 predstavnik u tatami disciplinama, te 23 predstavnika u ring disciplinama. Naši natjecatelji odrađuju završnih mjesec dana priprema pred ovaj borilački spektakl gdje će nastupiti najelitniji amaterski Kickboxing natjecatelji iz cijelog Svijeta.

Foto: Official Invitation; WAKO

Posljednje Svjetsko Prvenstvo

Prisjetimo se posljednjeg Svjetskog Prvenstva mlađih dobnih skupina, koje se održalo 2022. godine u Jesolu. Hrvatska je tada u ukupnom poretku zauzela 10. mjesto sa čak 11 naslova Svjetskih Prvaka, 10 naslova Viceprvaka i 13 bronci. Ako se gledaju tatami discipline, zauzeli smo 7. mjesto (8 zlata, 6 srebra, 9 bronci). Našli smo se tako ispred SAD-a, Ukrajine, Poljske, Njemačke, Austrije…U ringu smo zauzeli 11. mjesto (3 zlata, 4 srebra, 4 bronce).

Gledajući pojedinačne discipline unutar tatamija, zauzeli smo 7. mjesto u Point Fightingu (3 zlata, 4 srebra, 4 bronce). U Light Contactu smo bili 5. sa 3 zlata i 4 bronce. Pozicionirali smo se tako kao 6. nacija u Kick Lightu sa 2 zlata, 2 srebra i 1 broncom. 

Govoreći o ringovnim disciplinama, u Full Contactu smo zauzeli 13. mjesto (1 zlato, 1 srebro, 1 bronca), u Low Kicku 17. mjesto sa 2 srebra i 2 bronce, dok smo u K1 bili 7. sa 2 zlata, 1 srebrom i 1 broncom.

Možemo zaključiti da smo najuspješniji bili u tatami disciplinama te u K1, što je i logično s obzirom da su u pitanju mlađe dobne skupine. Detaljne izvještaje s imenima, ždrijebom i borbama s ovog, ali i prijašnjih Prvenstava dostupni su na: https://wako.sport/official-results/ .

Što možemo očekivati od Svjetskog Prvenstva u Budimpešti?

Hrvatska reprezentacija kontinuirano drži visok standard, a mlađe dobne skupine su nam u top 10 na razini Svijeta! To potvrđuju i odlični klupski plasmani Hrvatskih klubova na Svjetskim i Europskim kupovima. Imamo vrlo velik broj prvorangiranih natjecatelja na Svjetskoj WAKO ljestvici, u top 10 pogotovo. Ove godine Reprezentacija može zasigurno potvrditi rezultat s posljednjeg Svjetskog Prvenstva, međutim mi u redakciji vjerujemo da će uspjeh biti i veći! 

Hrvatski Kickboxing Savez od 2023. održava i pripremne kampove Reprezentacije mlađih dobnih skupina, te na taj način poboljšava selekciju reprezentacije, s obzirom da je riječ o 5 uzrasnih skupina (djeca, mlađi kadeti, stariji kadeti, mlađi juniori i stariji juniori) u 6 disciplina. Izbornici tada imaju priliku vidjeti sve sportaše na jednom mjestu kako bi mogli sve usporediti, jer najčešće se radi o nijansama, jer sve su to spremni natjecatelji i najčešće aktualni Prvaci Hrvatske. Takav pristup sada će po prvi puta biti “testiran” na Svjetskom Prvenstvu, i zasigurno će polučiti odlične rezultate.

Foto: Pripremni kamp Kickboxing Reprezentacije mlađih dobnih skupina 2023.; Hrvatski Kickboxing Savez

Podsjećamo, ususret Prvenstvu u Mađarskom Csongrádu održava se od 10. do 20. kolovoza “Kiraly Team Summer Kamp” u organizaciji Kiraly Team-a, jednog od najtrofejnijih klubova u Europi uopće. Vjerujemo da tatami borci na takvom kampu mogu naučiti puno novih i učinkovitih kretnji i specifičnih taktika.

Foto: Pripremni kamp Kickboxing Reprezentacije mlađih dobnih skupina 2024.; Hrvatski Kickboxing Savez


Ovim putem redakcija Combat Plus Hrvatskom Kickboxing Savezu i Hrvatskoj Kickboxing reprezentaciji mlađih dobnih skupina želi puno uspjeha na narednom Prvenstvu, te da ostvare povijesno dobar rezultat

Foto: Hrvatska Kickboxing Reprezentacija 2021.; Hrvatski Kickboxing Savez