U nedjelju, 21.7. u sklopu Europskih Sveučilišnih Igara 2024 (EUG), započela su natjecanja u (WT) Taekwondou. Prvi dan bio je rezerviran za natjecanje u formama slobodnim stilom, odnosno “Free Style Poomsae“.

Nakon što su naši Sveučilišni reprezentativci bili među najuspješnijima u Kickboxingu, a UniZg najuspješnije, na redu su nastupi naših predstavnika u Taekwondou. Jučer je tako nastupilo troje naših predstavnika, Borna Pečko i Roberta Špoljar sa Sveučilišta u Zagrebu, te Paolo Kačunić sa Sveučilišta u Splitu.

Free Style Poomsae

Da pojasnimo, poomsae, odnosno forme su demonstracije tehnike po unaprijed zamišljenom obrascu kretanja i udaranja u svim smjerovima sa zamišljenim protivnicima. Dok klasične/tradicionalne forme imaju striktno određeni slijed pokreta, forme slobodnim stilom natjecatelji samostalno pripremaju, riječ je o svojevrsnoj koreografiji.

Vrlo je bitno da su sve tehnike i stavovi maksimalno točni, odnosno da imaju formu, brzinu, čvrstoću i druge potrebne osobine. Forme ocjenjuju Taekwondo suci s obzirom na točnost izvođenja, a u Freestyleu i složenost koreografije.

Foto: UniSport Hrvatska; Roberta, Borna i Paolo

Rezultati

Borna Pečko (UniZg) osvojio je zlato, i tako donio Hrvatskoj prvo Sveučilišno zlato u Taekwondou za Hrvatsku i Sveučilište u Zagrebu. Borna je obranio tako naslov Prvaka sa prošlog Europskog Prvenstva (EUSA) 2023. u Zagrebu. Također, Borna je višestruki državni Prvak u tradicionalnim i Freestyle formama.

Roberta Špoljar (UniZg) osvojila je naslov Sveučilišne Viceprvakinje Europe u Freestyle formama, odnosno odnijela je srebrnu medalju. Roberta je također Sveučilišna državna prvakinja u timskim formama s Bornom, kao i timom Jazić, Špoljar, Smiljanić.

Paolo Kačunić (UniSt) osvojio je broncu, a nastupio je kao aktualni Sveučilišni Viceprvak Hrvatske.

Foto: UniSport Hrvatska; Borna i Paolo

Sastav Hrvatske Sveučilišne Taekwondo Reprezentacije

U sastavu ove godine vidimo dosta jakih imena i Hrvatskih reprezentativaca, možemo reći da sastav čine jako iskusni i prekaljeni borci sa stotinama borbi u karijeri, na turnirima najvišeg internacionalnog ranga. Sastav za EUG 2024 je sljedeći:

Forme (poomsae): Borna Pečko, Mislav Pečko, Lucija Jazić, Roberta Špoljar, Paolo Kačunić.

Borbe (kyorugi): Luka Turkalj, Matija Črep, Danijel Barun, Ante Kovač, Petra Goleš, Matej Nikolić, Franjo Gucić, Ivana Arelić, Ela Jelić.

Danas i sutra nastavljaju aktivnosti Taekwondo reprezentacije, a redakcija Combat Plus želi im puno sreće i uspjeha! S obzirom na prošlogodišnji plasman ali i ovogodišnji sastav, možemo puno očekivati od naših boraca!